- Tuinieren leidt jaarlijks tot 69.000 letsels. Voor twee derde hiervan is medische behandeling noodzakelijk. Enige tips: Draag werkhandschoenen en stevige schoenen. Ruim tuingereedschap goed op. Neem voldoende rust tijdens het werk. Als je moe bent is de kans op ongelukken groter. Klussen in de tuin is vaak zwaar werk. Vraag iemand om je helpen. Dan is het werk lichter, overzichtelijker en gezelliger.
- Tuinafval kun je composteren door deze in een plastic (bv. lege tuinaarde zak) te stoppen het afval iets bevochtigen, rondom gaten prikken in de zak . Na ca 5 maanden heb je uitstekende compost. Je kunt zelf vloeibare mest maken van brandnetels en smeerwortel. Vul een emmer met brandnetels of een emmer met smeerwortel blad. Vul de emmer tot de rand met water regelmatig omroeren en na 5 weken klaar voor bemesting. Denk er wel om dat je de emmers met gier achteraf zet want het stinkt behoorlijk.
- Je kunt woelmuizen bestrijden door de holletjes vol te laten lopen met water en brandnetelgier. Wat ook helpt is emmers met water in de grond in te graven. De muizen vallen in de emmer en verdrinken. Woelmuizen hebben een hekel aan knoflook , prei en ui.
- Je kunt thee zetten met verse blaadjes dille/munt/venkel. Dit is niet alleen lekker, maar ook zeer gezond.
- Groenten, kruiden en bloemen zijn het beste in de ochtend te oogsten. Ze blijven dan langer vers en knapperig.
- Slakken kun je bij aardbeien weghouden door naalden van de kerstboom eromheen te strooien.
- Afrikaantjes, goudsbloemen en kamille zuiveren de grond en gaan aaltjes in de tuin tegen.
- Courgettes zijn het lekkerst als ze niet groter zijn dan 15 tot 20 cm. De grote courgettes kun je wel goed gebruiken voor soep.
- Luizen op rozen(knoppen) zijn beter met een flinke straal water (broes) af te sproeien dan een duur bestrijdingsmiddel te gebruiken . De luizen vallen op de grond en worden dan opgegeten door andere nuttige insecten. Een paar keer goed met de broes sproeien en de rozen zien er weer gezond uit.
- In de zomer bij hoge temperaturen kun je de tuinslang beter even doorspoelen met water uit de kraan voordat je gaat sproeien. Reden is dat de watertemperatuur in de tuinslang kan oplopen als die een paar dagen op het land blijft liggen. Zo kan de veteranenbacterie zich ontwikkelen, die bij verneveling door het sproeien in je longen kan komen. Hierdoor kun je erg ziek worden. Water drinken waarin de veteranenbacterie zit, kan geen kwaad.
- Kiemgroenten ook wel spruitgroenten genoemd zijn heel gezond en bevatten meer voedingsstoffen en vitaminen dan de volwassen planten. Binnen zaaien kan het hele jaar door en is vooral in de winter een uitkomst. Je kunt allerlei zaden gebruiken. De makkelijkste soorten zijn alfalfa, rucola, linzen, radijszaad, taugé, tuinkers, zonnebloempitten, rode biet, kikkererwten.
- Leegstaande potten moet je goed schoon maken met heet water en zeep of azijn om schimmels te voorkomen. Bescherm stenen potten die buiten staan tegen de vorst met noppenfolie.
- Om oorwormen weg te houden van je dahliabloemen kun je de stelen insmeren met vaseline.
- Roest op stokrozenbladeren kan moeilijk bestreden worden. Het beste is de bladeren een voor een te verwijderen. Nooit op de composthoop gooien maar in de afvalbak.
- Door uien, lavendel of knoflook tussen je rozen te zetten heb je minder luizen.
- Dille tussen de tuinbomen in een zacht voorjaar voorkomt zwarte luis.
- Mulchen ontmoedigt het onkruid: Door gebruik te maken van cacaodoppen, compost, stro rond planten en groenten en onder fruitbomen en bessenstruiken van houtsnippers kun je jezelf een hoop werk besparen. Tevens houd mulchen het vocht goed vast en voegt na vertering extra voeding toe aan de grond.
- Vaste planten die nu uitgebloeid zijn of raken zoals Vrouwenmantel, Salvia, Kattenkruid, Ooievaarsbek, Duizendblad, Margriet en Ridderspoor flink terugsnoeien dan krijg je weer na enige weken nieuw fris blad en vaak nog een tweede bloei.
- Bier in potjes, plastic of glas (hoeft niet ingegraven te zijn) helpen erg goed om slakken te vangen. Een klein laagje bier in een potje in de schaduw onder een plant levert veel dode slakken op.
- Vorstgevoelige planten afdekken met takken van de afgedankte kerstboom.
- Om je wortels te beschermen tegen wortelvlieg kun je insectengaas zetten om je gezaaide wortels. Of een hoge bak maken. De wortelvlieg vliegt 60 – 80 cm. hoog.
- Om ziekteoverdracht en kruisbesmetting te voorkomen is het belangrijk snoeigereedschap en scharen na elke snoei- of knipbeurt te ontsmetten met b.v. spiritus of azijn.
- Ook melk is een goed desinfectiemiddel bij het oogsten van o.a. tomaten paprika’s, meloenen en komkommers. Er bestaat zelfs een melkmes waarbij de vloeistof bij gebruik langs het lemmet loopt.
- Sommige planten versterken elkaar. Daar moet je bij het zaaien rekening mee houden. Bij komkommers geen tomaten of radijsjes zaaien of planten. Wel bonen erwten en kool. Bij radijsjes zijn sla, dille tomaten en bietjes planten die elkaar versterken.
- Meeldauw en roest op planten vermindert als je 1 deel melk op 10 delen water mengt en op de bladeren spuit. Dit regelmatig herhalen.
- Stekken van (half) heesters zoals rozemarijn, hortensia, vlinderstruik en lavendel: snij de enigszins verhoute takjes met een scherp mes af, verwijder een groot deel van het blad en zet ze in een potje met scherp zand/stekgrond en geef ze water. Zet ze dan op een beschutte plaats. Meestal wortelen de plantjes na een paar weken.
- Het verwijderen van uitgebloeide bloemen bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen.
- Als je erg te spreken bent over de smaak van je tomaten, paprika, peper, courgette, pompoen etc. selecteer dan de mooiste vrucht en neem hier de zaadjes uit, goed wassen en drogen op een droge donkere plaats bewaren en in het voorjaar weer uitzaaien.
- Het is een goed idee om vroege aardappelsoorten voor te kiemen voor een betere opbrengst. Je legt de pootaardappelen in een eierdoos en zet deze op een lichte vorstvrije plek. De aardappelen vormen dan scheuten en kunnen de grond in als ze ca 3 centimeter lang zijn.