Langs de rand van het gebied groeit veel reuzenberenklauw. Een plant die wel drie meter kan worden en zich snel verspreidt. Zo verdrijft hij andere planten. Prachtige grote bloemschermen, daarom is hij ooit vanuit de Kaukasus geïmporteerd. Op de stengels en bladeren zitten stekels, als je je daaraan prikt komt er sap in je huid. Zonlicht op je huid zorgt dan voor brandblaren. Direct goed met water afspoelen als dat gebeurt. En een paar dagen zonlicht vermijden. Bij twijfel de huisarts bellen.
Het devies van Rijkswaterstaat en Waterschap is maaien. Maar bij maaien komen er altijd toch wel planten tot bloei. Dus zaad, dus nieuwe planten. Dat zaad blijft tot tien jaar goed in de grond.
Ondergetekende is lid van een vrijwilligersclub die reuzenberenklauw en andere invasieve exoten verwijderd. Eind 2022 ben ik met dit grote gebied begonnen. Ik spit de wortels uit, bovenste deel van de wortel verwijderen is afdoende. Altijd met lange mouwen en handschoenen. Uitspitten betekent het eerste jaar erna een explosie van nieuwe planten, grote bloemschermen met uiteindelijk heel veel zaad. Werk dat je vijf jaar moet volhouden. De eerste zorg is (in juni) alle bloeiende planten weghalen. Uitgespitte planten laat ik liggen, deze vergaan snel. En het is ongevaarlijk. Alleen bloemschermen waar al zaad begint uit te komen voer ik af als GFT-afval. Dat zaad sterft bij verhitting af. Er kunnen geen haartjes van de stengel wegwaaien, deze vergaan samen met de plant.
Het ziet er naar uit dat ik dus nog wel wat jaren bezig ben. Mocht er niet genoeg spitwerk zijn in de eigen moestuin, is alle hulp welkom!
Teun van Wijk, 06 20 82 19 48